
 

 

Passport Advantage 
Revision 10 

FAQs 
 
Revision 3: November 22 2017 
 
Section 1a: Passport Advantage Agreement 
Change Timing 
 
Q: When do the changes to the Passport Advantage Agreement and the 
Passport Advantage Express Agreement come into effect? 
 

A: Simple answer: November 1st 2017 for new PA Agreements and PA 
Express transactions, February 1st, 2018 for most PA Agreements that 
existed before November 1st, 2017. 
 
Detail: 
 
(1) For existing Passport Advantage Agreements (Originating Sites) 
that existed before November 1st, 2017, email, and in some cases 
hardcopy letters as well, were sent notifying them of the updates to their 
PA Agreement in late October, 2017, the effective date of the change is 
February 1st, 2018. Existing Additional Sites that existed before November 
1st, 2017 under such Agreements were also sent courtesy copies of the 
notification letters for their information. 
 
(2) for all new Passport Advantage Additional Sites that are already 
enrolled as of November 1st, 2017 under a Passport Advantage 
Agreement that existed before November 1st, 2017, or Passport 
Advantage Additional Sites which enroll under such an Agreement 
between November 1st, 2017 and January 31st, 2018, the new Passport 
Advantage terms apply as of the effective date of the change applicable to 
the Passport Advantage Agreement of their Originating Site under which 
that Additional Site is enrolled; 
 
(3) for all completely new Passport Advantage Agreements 
(Originating Sites) that enroll on or after November 1st, 2017, and for 
all Additional Sites that subsequently enroll under that new Passport 
Advantage Agreement, the new terms apply as of the date of enrollment 
 
(4) for Passport Advantage Express, the new terms come into effect for all 
transactions on or after November 1st, 2017.  

 



 

 

Q: are PA enrollment forms changing? 
 

A: No, the enrollment forms that were introduced in September 2014 
remain the current ones to use.  

 
 
Section 1b: Passport Advantage Agreement 
Revision 10 (PA10, PA Express10) Changes 
 
Q: What are the basic changes that have been made in this latest revision 
relative to the previous revision in 2014?  
 

A: Five basic changes have been made in PA10/PAE10. These are as 
follows: 

1. The addition of a benefit to clients of the Fixed Term License (FTL) 
and Monthly License (ML) offerings in Passport Advantage that 
allows them to terminate their committed license term early and to 
receive a prorated refund of any remaining period. Client must 
provide at least 30 days’ notice of the requested early termination 
date. This does not apply to Multi-Year Token Licenses (a special 
type of FTL subject to its own special terms) 

2. The addition of a new S&S benefit for a small selected set of 
products (initially on a pilot basis) referred to as “continuing 
support” which provides support for specified versions and releases 
of those products after such versions or releases have gone end of 
support (EOS). The support provided under this new benefit differs 
from support provided for versions and released before they go 
EOS in that while commercially reasonable efforts will be made to 
address and resolve client PMRs, only existing fixes and patches 
available as of the date of EOS will be made available in respect of 
such PMRs, but no new fixes or patches will be developed or 
provided in respect of those already EOS versions or releases. 

3. The compliance and verification section has been updated for 
clarity overall, and now includes the ability of IBM to suspend a 
client’s ability to use subcapacity licensing/pricing if circumstances 
arise where IBM becomes aware of a client’s noncompliance with 
subcapacity licensing requirements. Changes have also been made 
to the allowable exclusions from the requirement to use ILMT in 
order to ensure that smaller clients with small subcapacity footprints 
would continue to qualify, while also ensuring that clients with large 
footprint computing environments, but with a small number of 
employees, would not qualify for an exclusion. 

4. Inclusion of framework to ensure the PA Agreements’ readiness for 
the implementation of the European Union’s “General Data 



 

 

Protection Regulation” (GDPR) that comes into effect in May of 
2018 by ensuring linkage with IBM’s data protection terms. 
Because IBM is a global enterprise and we provide service and 
collect and manage client data in various locations around the 
world regardless of where any given client or its employees may be 
located, we cannot limit our implementation to only those European 
Union member country terms. 

5. “General housekeeping” – as we do for each and every revision of 
the Agreements, we strive to ensure quality and clarity of the terms 
and to that end we have done much in the way of this kind of 
housekeeping in the PA10 revision. As well as things like fixing 
minor typos and correcting or using more content-direct URLs, we 
have also added wording that clarifies (without changing the intent 
or meaning) various parts of the agreement that have caused client 
questions in the past. Also, in line with current IBM branding, we 
have changed all mentions of “SaaS” to be “Cloud Services”. 

 
Q: How do I identify what products offer the new S&S continuing support 
benefit? 
 

A: The PA Agreements point to the Support Handbooks page. On the 
“Practices” tab of the Software Support Handbook there are page links for 
the support lifecycle and for continuing support. In the continuing support 
section, after it describes what continuing support is, it points to the 
software lifecycle web site to determine eligibility. When you look at a 
particular product version/release it will state whether it offers continuing 
support or not. 
 
The information is also usually available in the support knowledgbases 
and other information/announcement materials for the products that offer 
continuing support. 

 
Q: Are there any prerequisites to be able to take advantage of the 
availability of continuing support for eligible products? 
 

A: Yes, the product must have current S&S in effect 
 

Section 2: “all or none S&S” requirement 
 
Q: Under the new terms, is anything changing with regard to the “all or 
none S&S” requirements? 
 

A: No. 



 

 

 
Q: What are a client’s options in terms of S&S? 
 

A: The client has two options: (1) to have S&S in effect for all of their 
installed license inventory of a product they have (whether in current use 
or not), or (2) To have S&S for none of their installed license inventory of a 
product they have.  There is no third option to have S&S for only some of 
their installed license inventory of a product they have.  Of course, the 
client may also obtain S&S for some or even all of their uninstalled 
licenses which may save them money if they want to bring them back into 
service later and avoid paying S&S Reinstatement charges. 
 

Q: What does the term “Partial renewal” mean? 
 

A: A partial renewal means a renewal where the quantity of a given line-
item is lower than the quantity for the same line item in the prior period – 
i.e., the client is renewing less S&S for a product this time than they did 
last time. 

 
Q: Does the client lose the right to use the licensed software if they do not 
renew S&S? 
 

A: No, their licenses are unaffected, but the cost of restarting S&S for 
some or all of their license inventory for which they have allowed S&S to 
lapse will be significantly more costly. 

 
Q: What is the scope of the “all or none S&S” requirement?  Is it on a per 
product basis for each renewal Site or does it operate across multiple Sites 
and even across the client’s entire Enterprise? 
 

A: The scope is at the same level as we perform renewals – at the per 
product per Site level.  If a client has 100 licenses of Product A installed at 
Site 123, and another 200 licenses for Product A installed at Site 345, they 
will get two renewal quotes, one from each Site.  The client can renew all 
or none of the 100 licenses at Site 123, and can renew all or none of the 
200 licenses at Site 345 – there is no requirement for them to have to 
renew S&S for all 300 or for none of them. 

 
Q: Will IBM require clients to state, in writing, how many of their total 
inventory of licenses for a given product at a Site are installed and how 
many are not? 
 

A: If a client has acquired 1000 licenses for a given product and at their 
last renewal had S&S for all 1000, but they now tell us they only have 500 
installed and only want to renew S&S for those 500, we will ask for 
documentation of their installed software deployment that shows that they 



 

 

will be compliant with all PA terms, including the “all or none S&S” terms 
for installed licensed software requirement under that reduced quantity 
renewal. 

 
Q: (a) If a client with 1000 total inventory of licenses for a given product has 
installed the product to that same level (1000) but is using 500 of them to 
license an old version of the product where that particular version has 
gone “end of service” (EOS) even though the product continues to be sold 
and is available in newer versions for which support is still available as 
part of S&S, do they still need to have S&S for all 1000 or none at all? 
(b) If a client is actively using their entire inventory (e.g., 400) of their 
licenses for a given product but using 200 of them to license an older 
version, perhaps because that older version is required for a stable 
application or is being used for an application that doesn’t yet work with a 
more up-to-date version of the product, do they still need to have S&S for 
all 400 or none at all? 
 
 

A: Yes, the requirement covers all installed use regardless of the type of 
deployment or version of the software in use. The requirement is at the 
product level, not at the product version level. Our S&S terms have always 
allowed for the fact that a client might keep their S&S current while still 
using their licenses to deploy older versions than those currently available 
or even older than we are still supporting.  They may do this in order to 
keep their upgrade and support options open for the time when they do 
want to upgrade.  Our terms do not guarantee that product updates will be 
made available during a coverage term of S&S, and they explicitly state 
that in order to receive support for a product, the client must be using a 
version of that product for which we currently offer support, but S&S is 
required for all installed licenses or for none. 

 
Q: Must a client who is using all their licenses of a given product to deploy 
an old version of software, perhaps even a version of the product which is 
no longer supported, follow the same “all or none S&S” rule? 
 

A: Yes, if the software is installed, regardless of version(s) deployed, the 
client can only cover all or none.  
 

Q: What if the client has 1000 licenses installed, but only wants to pay for 
500 because the other 500 are not being used, and is willing to state that they 
will not be calling in for support for the other 500 or using any updates that 
we make available to them under active S&S for them? 

 
A: The compliance risk is too great in this case and our terms explicitly 
prohibit it. 

 



 

 

Q: If licenses are installed but the client has no plans to use S&S, and their 
project for which the licensed software has been deployed will only be for 
six months, does the client have to renew and pay for a full year? 
 

A: They have the same “all or none S&S” choice to make and if they choose 
“all”, then yes they must acquire S&S for the whole year, business as usual 
– Passport Advantage terms do not allow for partial year coverage except 
for prorating coverage to synchronize coverage across products to a single 
Anniversary (PA statement only – no provision for prorated coverage is 
included in PA Express). 

 
Q: If a client covers “none” of their licenses of a given product with S&S 
and their business grows and they acquire more licenses, do they then 
have to immediately cover all licenses and therefore pay S&S 
Reinstatement on all others for which they have allowed S&S to lapse since 
we do not offer licenses without S&S included?  
 

A: The “all or nothing” rules will be applied at their next renewal. As long 
as they don’t apply any of the benefits of S&S they get with the new 
licenses, including updating the software and placing support requests for 
the benefit of the existing, lapsed S&S, licenses, it is possible they can be 
compliant with the terms if they tightly manage their environment(s) where 
the licenses and software are being used, but they will have to make the 
“all or nothing” decision at their next renewal. If they choose the “all” 
option, S&S for the licenses for which S&S has been previously allowed to 
lapse must be obtained using S&S Reinstatement parts. 

 
Q: How do these terms impact Government and Academic clients? 
 

A: The same as for commercial clients. 
 
Q: Recognizing that IBM is placing a lot of focus on “ON TIME” renewals, 
has there been a change in the process for allowing clients to renew 
prorated lines at a later date? 
 

A: There has been no specific change of policy or process. However, we 
strongly advise that clients renew prorated line-items (in PA) when their 
normal renewal is due in order to avoid an accidental lapse of coverage 
which can therefore lead to S&S Reinstatement charges as well as 
causing them to be noncompliant with the "all or nothing" clause of the 
contract. 

 
Q: Regarding the requirement that clients must renew S&S for all licenses 
installed or none, is this specific to the product, brand or all the products 
under a given Site?  
 



 

 

A: The “all or none S&S” requirement applies at the product level.  At a 
particular Site, a client can choose to have all their installed licenses for 
one or some products at that Site covered by S&S while having no S&S 
for other products’ licenses covered. 

 
Section 3: Agreement change & notification 
 
Q: The PA Agreements talk about “Transaction Documents” - what are 
these? 
 

A: "Transaction Documents" is a generic term that can mean a number of 
different things that further specify, affect, and/or qualify the terms of the 
agreement or a particular transaction.  For example, an IBM quote is a 
transaction document that has some standardization due to it being 
system-generated before the order to which the transaction document 
applies is received or accepted by IBM.  

 
Q: What are the terms “processor”, “subprocessor”, and “controller”? 
 

A: We started using term "subprocessor" in our base agreements in 2016 
to distinguish between IBM enterprise companies that process data verses 
3rd party subprocessors strictly in the provisions that obtain permissions, 
cover liability, or are authorizing type statements, like global resources, 
etc.  When GDPR comes into play, we do a little more segregation of the 
types of subprocessors (within IBM Enterprise or 3rd party) specifically 
when cross border processing occurs. 
 
Best to start with what "processing" means.  The new GDPR created a 
broader definition of this but basically becomes the defacto global 
standard 
 
‘processing’ means any operation or set of operations which is performed 
on personal data or on sets of personal data, whether or not by automated  
means, such as collection, recording, organisation, structuring, storage, 
adaptation or alteration, retrieval, consultation, use, disclosure by 
transmission, dissemination or otherwise making available, alignment or 
combination, restriction, erasure or destruction;  
 
‘processor’ means a natural or legal person, public authority, agency or 
other body which processes personal data on behalf of the controller; 
 
‘controller’ means the natural or legal person, public authority, agency or 
other body which alone or jointly with others determines the purposes and 
means of the processing of personal data. Where the purposes and 



 

 

means of processing are determined by EU or Member State laws, the 
controller may be designated by those laws. 
 
While there is no "official" GDPR definiton of subprocessor, is it someone 
that under the direct authority of the processor, are authorised to process 
personal data. 
 
So a "subprocessor" could be an 3rd party contractor under contract or it 
could be an IBM affiliate/subsidiary under intracompany agreement that 
processes for the processor.  
 
We use the term "subprocessor" in 2 documents.  
 
From the Passport Advantage Agreement (and other base agreements, 
such as the CSA) standpoint, IBM uses [little "s"] subprocessor, to mean a 
3rd party company that is under contract to IBM where they process the 
client data (i.e., runs the datacenter where data is processed or provides 
processing support).  The reason we call it out as a separate type of 
contractor (versus just using the term "contractors" to cover all) is so our 
terms cover getting specific permissions and authorizing type provisions to 
cover this specific type of contractor when data is processed.  We decided 
to use the same phrasing throughout the various permissions, 
authorization, and liability statements,   
 
Specifially for GDPR, the use of subprocessor is in the IBM Data 
Processing Addendum (DPA) and DPA Exhibit, and subprocessors are 
separated into categories of subprocessors based on relationship to IBM 
and cross border type processing.  In the DPA Exhibit we have IBM 
entity/subsidiary (think of if you contract with an IBM Country entity, but 
one of IBM's subsidiary companies (e.g., IBM Germany) is the one running 
a data center or we have an offering where a 3rd party contractor may 
provide specific processing type activities or manage the data 
center,  Please note, GDPR only applies if there is personal data being 
processed of an EEA citizen/resident as defined in the GDPR itself. 
 
The IBM DPA can be found at the applicable country section of 
https://www.ibm.com/terms  
 

 
Q: Are the current Government, Academic, and Service Provider (xSP) 
Attachments still valid and unchanged? 
 

A: Yes, they are unchanged and remain in force with the new Agreement 
revision. 

 
 



 

 

 
Section 4: Passport Advantage Express 
 
Q: Do all the changes to Passport Advantage also apply to Passport 
Advantage Express? 
 
 A: Yes.  Passport Advantage Express, updated effective November 1st, 

2017, has been updated in exactly the same ways as Passport Advantage, 
while still retaining its unique transactional features. 

 
Q: Are notifications of terms changes being made to Passport Advantage 
Express clients? 
 
 A: No, Passport Advantage Express is a transactional agreement, with 

applicable terms being those in place as of the date of each transaction, 
unlike Passport Advantage which is a relational agreement whose terms 
remain in effect unless and until modified by notification per the agreement, 
or as otherwise agreed in writing between IBM and the client. 

 
Section 5: Resources 
 
Q: What resources are in place to help IBM sellers, including IBM sellers 
who work with VADs, respond to client questions? 
 

A: Additional resources and information will be provided via Passport 
Advantage Online.  Clients should contact their IBM or reseller sales 
representative for additional help and information. 

 


