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Section 1: Passport Advantage Agreement 
Change Timing 
 
Q: When did the changes to the Passport Advantage Agreement and the 
Passport Advantage Express Agreement come into effect? 
 

A: Simple answer: September 1st 2014 for new PA Agreements and PA 
Express transactions, December 1st 2014 for most PA Agreements that 
existed before September 1st, 2014. 
 
Detail: 
 
(1) For existing Passport Advantage Agreements (Originating Sites) 
that existed before September 1st, 2014, email, or in some cases 
hardcopy letters, were sent notifying them of the updates to their PA 
Agreement on or around September 1st, 2014, the effective date of the 
change is December 1st, 2014. Existing Additional Sites that existed 
before September 1st, 2014 under such Agreements were also sent 
courtesy copies of the notification letters for their information. Notifications 
for customers in Brazil and Colombia were sent by hardcopy mail with an 
effective date of February 14th, 2015; 
 
(2) for all new Passport Advantage Additional Sites that are already 
enrolled as of September 1st, 2014 under a Passport Advantage 
Agreement that existed before September 1st, 2014, or Passport 
Advantage Additional Sites which enroll under such an Agreement 
between September 1st, 2014 and November 30th, 2014, the new Passport 
Advantage terms apply as of the effective date of the change applicable to 
the Passport Advantage Agreement of their Originating Site under which 
that Additional Site is enrolled; 
 
(3) for all completely new Passport Advantage Agreements 
(Originating Sites) that enroll on or after September 1st, 2014, and for 
all Additional Sites that subsequently enroll under that new Passport 
Advantage Agreement, the new terms apply as of the date of enrollment 
 



 

 

(4) for Passport Advantage Express transactions the new terms come into 
effect for all transactions on or after September 1st, 2014.  

 
Q: Are PA enrollment forms changing? 
 

A: Yes, the enrollment forms have changed very slightly to remove a 
reference to a section in the old agreement which is no longer correct for 
the new agreement. 

 
Q: Will IBM accept the pre-September 1, 2014 enrollment forms after that 
date? 
 

A: Because the prior enrollment forms include references to sections of 
the PA Agreement that are no longer valid, we cannot accept those 
enrollment forms after that date.  There can be no exceptions and if an old 
enrollment form is received, it will be rejected and the customer will be 
requested to complete the new enrollment form before their enrollment 
can be accepted. The new enrollment forms will be made available on the 
public PA “Agreements and forms” page shortly before they come into 
effect and can be used for any enrollment that will be submitted to IBM 
AFTER August 31st, 2014. Please note that IBM’s online enrollment for PA 
web site, available for all countries, has been updated with the new forms 
– customers are always be encouraged to use this type of enrollment 
because it provides the best data integrity due to there being no need to 
transcribe data from handwriting to stored text. 

 

Section 2: “all or nothing S&S” requirement 
 
Q: Under the new terms, what are a customer’s options in terms of S&S? 
 

A: The customer has two options: (1) to have S&S in effect for all of their 
installed license inventory of a product they have (whether in current use 
or not), or (2) To have S&S for none of their installed license inventory of a 
product they have.  There is no third option to have S&S for only some of 
their installed license inventory of a product they have.  Of course, the 
customer may also obtain S&S for some or even all of their uninstalled 
licenses which may save them money if they want to bring them back into 
service later and avoid paying S&S Reinstatement charges. 

 
Q: What does the term “Partial renewal” mean? 
 

A: A partial renewal means a renewal where the quantity of a given line-
item is lower than the quantity for the same line item in the prior period – 
i.e., the customer is renewing less S&S for a product this time than they 
did last time. 

 



 

 

Q: Does the customer lose the right to use the licensed software if they do 
not renew S&S? 
 

A: No, their licenses are unaffected, but the cost of restarting S&S for 
some or all of their license inventory for which they have allowed S&S to 
lapse will be significantly more costly. 

 
Q: What is the scope of the “all or nothing S&S” requirement?  Is it on a per 
product basis for each renewal Site or does it operate across multiple Sites 
and even across the customer’s entire Enterprise? 
 

A: The scope is at the same level as we perform renewals – at the per 
product per Site level.  If a customer has 100 licenses of Product A 
installed at Site 123, and another 200 licenses for Product A installed at 
Site 345, they will get two renewal quotes, one from each Site.  The 
customer can renew all or none of the 100 licenses at Site 123, and can 
renew all or none of the 200 licenses at Site 345 – there is no requirement 
for them to have to renew S&S for all 300 or for none of them. 

 
 
Q: Will current customers be grandfathered so they don’t have to comply 
with the “all or nothing S&S” requirement? 
 

A: There will be no grandfathering.  The requirement to cover all or nothing 
of installed licenses comes into effect with the customer’s first renewal after 
the effective date of the agreement change; For most customers, this will 
be December 1st, 2014. 

 
Q: Will we require customers to state, in writing, how many of their total 
inventory of licenses for a given product at a Site are installed and how many 
are not? 
 

A: If a customer has acquired 1000 licenses for a given product and at their 
last renewal had S&S for all 1000, but they now tell us they only have 500 
installed and only want to renew S&S for those 500, we will ask for 
documentation of their installed software that shows that they will be 
compliant with all PA terms, including the “all or none” for installed licensed 
software requirement under that reduced quantity renewal.  

 
Q: (a) If a customer with 1000 total inventory of licenses for a given product 
has installed the product to that same level (1000) but is using 500 of them 
to license an old version of the product where that particular version has 
gone “end of service” (EOS) even though the product continues to be sold 
and is available in newer versions for which support is still available as part 
of S&S, do they still need to have S&S for all 1000 or none at all? 



 

 

(b) If a customer is actively using their entire inventory (e.g., 400) of their 
licenses for a given product but using 200 of them to license an older version, 
perhaps because that older version is required for a stable application or is 
being used for an application that doesn’t yet work with a more up-to-date 
version of the product, do they still need to have S&S for all 400 or none at 
all? 
 
 

A: Yes, the requirement covers all installed use regardless of the type of 
deployment or version of the software in use. The requirement is at the 
product level, not at the product version level. Our S&S terms have always 
allowed for the fact that a customer might keep their S&S current while still 
using their licenses to deploy older versions than those currently available 
or even older than we are still supporting.  They may do this in order to keep 
their upgrade and support options open for the time when they do want to 
upgrade.  Our terms do not guarantee that product updates will be made 
available during a coverage term of S&S, and they explicitly state that in 
order to receive support for a product, the customer must be using a version 
of that product for which we currently offer support, but S&S is required for 
all installed licenses or for none. 

 
Q: Must a customer who is using all their licenses of a given product to 
deploy an old version of software, perhaps even a version of the product 
which is no longer supported, follow the same “all or nothing” rule? 
 

A: Yes, if the software is installed, regardless of version(s) deployed, the 
customer can only cover all or none.  
 

Q: What if the customer has 1000 licenses installed, but only wants to pay 
for 500 because the other 500 are not being used, and is willing to state that 
they will not be calling in for support for the other 500 or using any updates 
that we make available to them under active S&S for them? 

 
A: The compliance risk is too great in this case and our terms explicitly 
prohibit it. 

 
Q: If licenses are installed but customer has no plans to use S&S, and their 
project for which the licensed software has been deployed will only be for 
six months, does the customer have to renew and pay for a full year? 
 

A: They have the same “all or nothing” choice to make and if they choose 
“all”, then yes they must acquire S&S for the whole year, business as usual 
– Passport Advantage terms do not allow for partial year coverage except 
for prorating coverage to synchronize coverage across products to a single 
Anniversary (PA statement only – no provision for prorated coverage is 
included in PA Express). 



 

 

 
Q: If a customer covers “none” of their licenses of a given product with 
S&S and their business grows and they acquire more licenses, do they 
then have to immediately cover all licenses and therefore pay S&S 
Reinstatement on all others for which they have allowed S&S to lapse since 
we do not offer licenses without S&S included?  
 

A: The “all or nothing” rules will be applied at their next renewal. As long 
as they don’t apply any of the benefits of S&S they get with the new 
licenses, including updating the software and placing support requests for 
the benefit of the existing, lapsed S&S, licenses, it is possible they can be 
compliant with the terms if they tightly manage their environment(s) where 
the licenses and software are being used, but they will have to make the 
“all or nothing” decision at their next renewal. If they choose the “all” 
option, S&S for the licenses for which S&S has been previously allowed to 
lapse must be obtained using S&S Reinstatement parts. 

 
Q: Will there be an amnesty type program, where customers can cover 
lapsed licenses at a lower than S&S Reinstatement price for a specified 
amount of time? 
 

A: There are no plans for such an amnesty program. 
 
Q: How do these terms impact Government and Academic customers? 
 

A: The same as for commercial customers. 
 
Q: Recognizing that IBM is placing a lot of focus on “ON TIME” renewals, 
has there been a change in the process for allowing customers to renew 
prorated lines at a later date? 
 

A: There has been no specific change of policy or process. However, we 
strongly advise that customers renew prorated line-items (in PA) when 
their normal renewal is due in order to avoid an accidental lapse of 
coverage which can therefore lead to S&S Reinstatement charges as well 
as causing them to be noncompliant with the "all or nothing" clause of the 
contract. 

 
Q: Regarding the requirement that customers must renew all licenses 
installed or nothing at all, is this specific to the product, brand or all the 
products under a given Site?  
 

A: The “all or nothing S&S” requirement applies at the product level only.  
At a particular Site, a customer can choose to have all their installed 
licenses for one or some products at that Site covered by S&S while 
having no S&S for other products’ licenses covered. 



 

 

 
Section 3: Agreement change & notification 
 
Q: The new contract talks about Transaction Documents. What are these? 
 

A: "Transaction Documents" is a generic term that can mean a number of 
different things that further specify, affect, and/or qualify the terms of the 
agreement or a particular transaction.  For example, an IBM quote is a 
transaction document that has some standardization due to it being 
system-generated before the order to which the transaction document 
applies is received or accepted by IBM, but a PoE isn't a transaction 
document because it’s an output based on an order accepted under a set 
of predetermined terms and conditions. 

 
Q: Does the revision of the agreements mean that the Attachment for 
Appliance Services, the Attachment for Token Licensing, and the 
Attachment for Monthly Licensing are no longer needed? 
 

A: Yes, these three attachments have been incorporated into the main 
body of the PA and PA Express Agreements and are no longer required. 

 
 

Section 4: Passport Advantage Express 
 
Q: Do all the changes to Passport Advantage also apply to Passport 
Advantage Express? 
 
 A: Yes.  Passport Advantage Express, updated effective September 1st, 

2014, has been updated in exactly the same ways as Passport advantage, 
while still retaining its unique transactional features. 

 
Q: Were notifications of terms changes made to Passport Advantage 
Express customers? 
 
 A: No, Passport Advantage Express is a transactional agreement, with 

applicable terms being those in place as of the date of each transaction, 
unlike Passport Advantage which is a relational agreement whose terms 
remain in effect unless and until modified by notification per the agreement, 
or as otherwise agreed in writing between IBM and the customer. 

 
Section 5: Resources 
 
Q: What resources are in place to help IBM sellers, including IBM sellers 
who work with VADs, respond to customer questions? 



 

 

 
A: Additional resources and information will be provided via Passport 
Advantage Online.  Customers should contact their IBM or reseller sales 
representative for additional help and information. 

 


